
Στεφανιαία Νόσος
Στεφανιαία Νόσος
Η στεφανιαία νόσος είναι μια από τις πιο συχνές καρδιολογικές παθήσεις και αφορά την στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, που είναι υπεύθυνες για την παροχή αίματος στην καρδιά. Η στένωση των αρτηριών οφείλεται συνήθως στην εναπόθεση αθηρωματικών πλακών [που αποτελούνται από λίπος (κυρίως χοληστερόλη), ασβέστιο, φλεγμονώδη κύτταρα και άλλα συστατικά] στα τοιχώματά τους. Η ύπαρξη των αθηρωματικών πλακών περιορίζει τη ροή του αίματος και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που παρέχεται στον καρδιακό μυ. Αυτή η μείωση της παροχής μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και δύσπνοια, ενώ αν εγκατασταθεί οξέως, σε περιπτώσεις διάβρωσης ή ρήξης της πλάκας, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η στεφανιαία νόσος συνήθως αναπτύσσεται αργά και μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για χρόνια. Ωστόσο, όταν η στένωση των αρτηριών αρχίσει να γίνεται σημαντική, εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπως ο συσφικτικός ή πιεστικός πόνος στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα συνιστάται να επισκεφτούν τον καρδιολόγο για να υποβληθούν σε κατάλληλες εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχωκαρδιογραφία (triplex καρδιάς), δοκιμασία κόπωσης, stress echo ή στεφανιογραφικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της νόσου και να καθοριστεί η θεραπευτική αντιμετώπιση. Έλεγχος επίσης συνιστάται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που εμφανίζουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, καπνισμα, θετικό οικογενειακό ιστορικό) ώστε να υπάρξει πρώιμη διάγνωση.
Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αντιμετώπιση επιβαρυντικών παραγόντων όπως η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί, πέραν από τη ρύθμιση των προαναφερθέντων παραγόντων κινδύνου και για την αντιμετώπιση του συμπτώματος της στηθάγχης αλλά και για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων εντός των στεφανιαίων αρτηριών. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια απαιτείται επέμβαση με αγγειοπλαστική (τοποθέτηση stent) ή χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου είναι κρίσιμη για την πρόληψη σοβαρών καρδιολογικών επεισοδίων όπως το έμφραγμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες ή ακόμα και στον θάνατο. Ο προληπτικός έλεγχος, η σωστή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και η τακτική παρακολούθηση από τον καρδιολόγο είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της νόσου.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Ανδρέας Τασσόπουλους
Εξειδικευμένες υπηρεσίες Καρδιολογίας.
Χρήσιμα Links
Υπηρεσίες
Παθήσεις
Επικοινωνία
Άντερσεν 4, Νέο Ψυχικό 115 25
andtass84@gmail.com
Τρίτη : 15:00 - 21:00
Τετάρτη : 09:00 - 14:00
Πέμπτη : 09:00 - 13:00
Παρασκευή : 09:00 - 14:00
Πολιτική Απορρήτου
Όροι και Προϋποθέσεις